MIAM-muoti syntyi valosta

Miia Mattilan vaatefilosofia sai alkunsa Kalifornian auringossa. Muotokieli pelkistyi skandinaaviseksi, kun hän muutti 16. ulkomaan vuotensa jälkeen Suomeen.

Puhtaat värit ja funktionaaliset muodot ovat tehneet MIAM-asuista sen, mitä ne ovat tänään: moderneja klassikoita kaiken ikäisille naisille. Mutta mistä syntyi valo, joka loistaa Miian kasvoilla?

Kun espoolainen Miia Mattila, 46, muutti parikymppisenä Yhdysvaltain itärannikolle, hän ei arvannut, että matka kestäisi koko aikuisiän. Niin kuitenkin kävi. Maryland vaihtui vuosien varrella Kalifornian aurinkoon, mutta siinä välissä Miian elämässä ehti tapahtua paljon.

Hän valmistui yksityisestä Stevenson -yliopistosta luonnontieteiden kandidaatiksi ja jatkoi opintojaan tohtoritasolla Marylandin yliopistossa pääaineenaan solubiologia aikomuksenaan ryhtyä tutkijaksi. Muuan loma Kaliforniassa huojuvien palmujen alla muutti kuitenkin Miian elämän. 

Akateeminen arki vaihtui myynti- ja markkinointityöhön ja vapaa-aika pintaelämän pyörteisiin. Elämä auringon alla kiehtoi aikansa, mutta pian se näytti myös varjopuolensa.

Juhlat eivät onnistuneet täyttämään tyhjyyttä, joka Miian mielessä vuosi vuodelta kasvoi. 

Eräänä päivänä koti-ikävä sai sellaiset mittasuhteet, että Miia päätti muuttaa takaisin Suomeen. Edes kaksoiskansalaisuus ei saanut häntä enää jäämään Amerikkaan.

Ei. Kotona odotti rakastava lapsuudenperhe ja päässä pyöri orastava unelma tehdä vihdoinkin jotakin omaa. 

"Kaipasin elämääni syvyyttä, aitoutta ja kestäviä ihmissuhteita. Niinpä laadin internetin treffipalstalle kohtalokkaan ilmoituksen: ”Miia kotiin maailmalta.”

Takaisin maailmalta

-Kaipasin elämääni syvyyttä, aitoutta ja kestäviä ihmissuhteita. Niinpä laadin internetin treffipalstalle kohtalokkaan ilmoituksen: ”Miia kotiin maailmalta.”

Kerroin siinä lyhyesti, mutta rehellisesti, mitä toivoin elämältä, eikä aikaakaan, kun viestiin vastasi muuan Jukka, joka kertoi olevansa tulossa työmatkalle San Diegoon. ”Ehkäpä tuon sinut takaisin Suomeen.” Näillä sanoilla mies päätti vastauksensa. 

Nyt tuo Jukka on Miia Mattilan aviopuoliso, ja perheessä on kolme lasta. Perhe asuu meren rannalla Espoon Nuottaniemessä, jossa Miia kertoo tarinaansa. Miten muotiala lopulta tuli elämääsi?

-Valon kautta, hän sanoo eikä peitä liikutustaan.

"Siellä ylhäällä tunsin loputonta, ääretöntä rakkautta ja kiitollisuutta."

Mielen vallankumous

Jo yliopistovuosinaan Miia oli pohtinut paljon mielen ja kehon toimintaa. Miten ne toimivat yhdessä? Ja ennen kaikkea, mitä siitä seuraa?

-Alkusysäyksen mielen käyttäytymiseen antoi psykologian professorini, joka kehotti meitä opiskelijoita miettimään tarkoin, mihin asioihin suuntaamme ajatuksemme. Ajatuksilla on nimittäin taipumus toteutua.

Professorin sanat jäivät kytemään Miian mieleen, ja hän koki, että nyt oli tullut aika kokeilla niitä käytännössä. Hän ilmoittautui vuonna 2013, pian Suomeen paluunsa jälkeen, meditaatiokursseille ja tutustui erilaisiin energiahoitomuotoihin. 

-Hoidon aikana voi tapahtua niin sanottu kotiin paluu. Se on eräänlainen irtautuminen kehosta, kuin imu, joka vie ylös, toiseen todellisuuteen. Juuri niin tapahtui minulle. 

- Siellä ylhäällä tunsin loputonta, ääretöntä rakkautta ja kiitollisuutta. Aivan kuin päälakeni olisi avautunut. Energiahoitoja opiskelleena tiesin, että kysymys on pään chackroista, jotka aktivoituivat.

Kokemus oli niin vahva, että Miian maailmankuva muuttui. Se oli eräänlainen mielen vallankumous.

-Kun palasin takaisin tähän todellisuuteen, minulla oli paljon kysymyksiä. Onko tämä todellisuus, jossa elämme, pelkkää silmänlumetta? Mitä tapahtuu, jos pääsemme yhteyteen toisen todellisuuden kanssa?  

Kaikki muuttui

Miian elämä muuttui. Hän tunsi saaneensa syvemmän yhteyden omaan itseensä, toisiin ihmisiin, jopa eläimiin.

- Uskon, että meitä kaikkia luotuja yhdistää sama energia, sama voima ja sama sielu. Toisilla se on piilossa, toisilla se nousee esiin elämänkokemusten myötä. Tämä kaikki sai minut uskomaan uudelleensyntymiseen, Miia sanoo.

Tärkein muutos tapahtui kuitenkin arjessa. Miia tahtoi olla paitsi puoliso myös äiti. Se toteutui mitä suurimmassa määrin. Ensin syntyi esikoispoika, sen jälkeen vielä kaksospojat. Miiasta oli tullut yllättäen ison perheen äiti. Oikeastaan suurperheen äiti, sillä puolisolla on edellisestä liitostaan kaksi aikuistuvaa lasta.   

 -Kannattaa todellakin miettiä, mitä ajattelee, sillä ajatuksilla on taipumus toteutua – joskus jopa isompina kuin pyytääkään! Minäkin sain ison perheen, vaikka olin vanha ensisynnyttäjä, Miia hymyilee.

-Jos haluaa muutosta elämäänsä, kannattaa istuttaa haluttu mielikuva omaan tajuntaansa ja vahvistaa sitä.  Sen jälkeen on syytä elää niin kuin unelma olisi jo toteutunut. Tämä ei ole huuhaata, vaan yksinkertaista matematiikkaa. Kun uskot unelmaasi, keräät ympärillesi hyvää energiaa, joka tarttuu myös toisiin ihmisiin. Sillä tavalla unelmat saavat siivet, joilla voi lentää minne tahtoo.     

Ja Miia tahtoo. Hänellä on vahva visio naisten välisestä sisaruudesta, jota hän aikoo toteuttaa nyt työssään muodin parissa.

-Kun tuemme toisiamme, energia moninkertaistuu. Yhdessä olemme enemmän, Miia vakuuttaa.

"Vasta vuonna 2017, kun olin jo yli 40-vuotias, tiesin, mitä tahdoin enkä enää aikaillut. Lähdin opiskelemaan vuoden kestävään Helsinki Design Schooliin ja perustin oman MIAM Clothing -vaatemerkin."

Lähellä luontoa

Kaikki alkoi äidistä, tietenkin. Kun Miia oli pikku tyttö, hän katseli ihaillen äitiään, joka pukeutui joka aamu tyylikkäästi työhönsä. Äiti oli ison kansainvälisen yrityksen henkilöstöjohtaja, joka oli tyttärensä silmissä aina tiptop, kuten Miia kuvailee.

Isän suvussa on ollut taidemaalareita monessa polvessa, ja luovuus on todennäköisesti periytynyt sieltä. Kipinä luovasta alasta syntyi Miian mielessä jo varhain. 

- Osasin piirtää, ja vaatteet ovat kiinnostaneet minua aina. Kuuntelin kuitenkin liian kauan järjen ääntä enkä sydämen. 

- Vasta vuonna 2017, kun olin jo yli 40-vuotias, tiesin, mitä tahdoin enkä enää aikaillut. Lähdin opiskelemaan vuoden kestävään Helsinki Design Schooliin ja perustin oman MIAM Clothing -vaatemerkin.

Katselemme Miian suunnittelemaa kevät 2020 -kokoelmaa hänen kotinsa yhteydessä sijaitsevassa työhuoneessaan, josta avautuu henkeäsalpaava maisema merelle.

- Teen vaatteita naisille, jotka tahtovat pukeutua rennosti mutta ylellisesti. Olen saanut mallistooni vaikutteita kalifornialaisen elämäntyylin kepeydestä ja pohjoismaisesta minimaalisuudesta. Klassinen tyyli kestää hyvin aikaa ja ilahduttaa omistajaansa käyttökerta toisensa jälkeen, Miia sanoo.

Missio on selvä: Hyvästi pikamuoti! Tervetuloa kestävä kehitys! 

-Käytän materiaalina villaa, puuvillaa, pellavaa, silkkiä kesät, talvet, mikä tarkoittaa sitä, että sesongit sulautuvat yhteen. Teen vaatteita myös mittatilauksesta, jolloin ne sopivat vartalolle kuin vartalolle. 

-Aloitan piirtämisen yksityiskohdasta. Se voi olla 30-lukua henkivä tasku tai korkea kaulus, joita näkee ratsastusasuissa.  Väreissä suosin valkoisen ja mustan lisäksi punaista. 

Olennaista on värisävyjen puhtaus ja kirkkaus, Miia miettii ja kertoo inspiroituvansa aamunkajosta, iltaruskosta, toisin sanoen valosta, joka muuttaa muotoaan päivän- ja vuodenajan mukaan.

"Haluan, että nainen on onnellinen suunnittelemassani vaatteessa. Siksi hion istuvuutta niin kauan, että asiakas on varmasti tyytyväinen"

JUOKSIJAN JA SUUNNITTELIJAN TAIVAS

Miia tietää, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen liikkuu. Siksi hän juoksee päivittäin metsässä ja meren rannalla. Ajatus kirkastuu, mieli lepää ja aivot alkavat tuottaa mielikuvia, joista syntyy ideoita. Juoksijan taivaassa jylläävät mielihyvähormonit, joita keho tuottaa, kun liikkuu luonnossa. Siksi Miialle oli alusta alkaen selvää, että kaikki tuotanto tehdään lähellä: Suomessa, Virossa ja Latviassa, maissa, joissa luonto on vielä ihmistä lähellä. Näin myös vältetään materiaalien lennättäminen ympäri maapallon. 

Vastuullisuutta lisää se, että kaavoitus, sarjonta ja malliompelu tapahtuvat kotimaassa Miian valvovan silmän alla. Hänen tavoitteensa on suunnitella istuva vaate jokaiselle suomalaiselle naiselle ikään ja kokoon katsomatta.

-Haluan, että nainen on onnellinen suunnittelemassani vaatteessa. Siksi hion istuvuutta niin kauan, että asiakas on varmasti tyytyväinen. 

Lisää unelmia

Eivätkä unelmat tähän lopu. Miia unelmoi omasta kivijalkakaupasta Helsingin ydinkeskustassa. Hän aikoo myös koota yhteen oman alansa parhaat taitajat. Pienet brändit voivat saada yhdessä paljon aikaan. Innovaatioiden törmäys tuottaa aina uusia ideoita, joita yhteisö vain vahvistaa. Kun kateus väistyy, jää jäljelle puhdas tekemisen ilo. Siihen Miia uskoo vankasti.  

Ja hyväntekeväisyyteen. Kun antaa pois omastaan, saa kymmenkertaisesti takaisin. Sen Miia huomasi, kun aloitti yhteistyön espoolaisen turvakodin kanssa. 

-Olen nyt muutaman vuoden ajan lahjoittanut kaikki poikieni vanhat lelut ja pieneksi jääneet vaatteet turvakotiin, jossa autetaan maahanmuuttajanaisia ja heidän lapsiaan.

- Aion laajentaa toimintaani luomalla turvallisen ja kannustavan paikan naisille, jotka haluavat lainata vaatteita esimerkiksi työhaastatteluun. Sillä tavalla MIAMin mallistosta ylijääneet asut saataisiin hyötykäyttöön. Toivoisin, että jokainen vaate tulisi tekemään hyvää jollekin naiselle tukemalla hänen kasvutarinaansa, Miia kaavailee.

Kun suunnitelmia on paljon, omiakin pattereita pitää ladata.

-Hankimme Jukan kanssa jokin aika sitten Kirkkonummelta kesäpaikan, joka sijaitsee meren rannalla lahden poukamassa. Kun aamulla avaan oven, pihassa käyskentelee peuroja.

"Lehdetön puu on kaunis. Se on kaikessa karuudessaan syvällinen."

-Nuorena en osannut arvostaa yksinkertaista elämää. Nyt ajattelen, että vaikka Laguna Beachin ranta on lumoava kirkkaudessaan, mikään ei vedä vertoja suomalaisen merimaiseman rauhallisuuteen. Lehdetön puu on kaunis. Se on kaikessa karuudessaan syvällinen.

Teksti: Riitta Castrén

Kuvat: Marica Rosengård